L’Espai d’art contemporani de Castelló ha convidat els artistes Dan i Lia Perjovschi a realitzar un projecte per al Centre i el seu context. Es tracta del primer projecte específic que estos artistes presenten a Espanya.
L’obra de Dan i Lia Perjovschi és única en el desenvolupament de l’art experimental a l’Europa de l’Est des dels anys vuitanta. Ambdós artistes van forjar formes úniques i desafiadores d’expressió visual en el dibuix, la performance, la instal·lació i les pràctiques conceptuals, així com en l’anàlisi i l’ús de mitjans massius de comunicació, especialment televisió i premsa escrita. La seua obra va madurar davall la doble pressió del socialisme i del globalisme, i es va dividir en dos fases mútuament realçades: la primera caracteritzada per una obra més privada i íntima abans de la revolució romanesa, i la segona per un art públic dirigit a preocupacions mundials.
Els Perjovschi van nàixer tots dos en 1961 a Sibiu, ciutat situada al centre geogràfic de Romania. Es van conéixer de xiquets en escoles per a la formació d’artistes i posteriorment es van unir sentimentalment. Es van graduar en 1980 i Dan va ingressar en l’Acadèmia d’Art de Iasi, a la franja est de Romania. Entre 1980 i 1985, Lia va estar a Sibiu treballant en fàbriques mentre es presentava als exàmens anuals qualificadors per a les acadèmies d’art romaneses. Va ser suspesa repetidament, en part com a càstig pel seu comportament antiautoritari i en part pel sistema de favoritisme davall el sistema totalitari. Finalment en 1987, va ingressar en l’Acadèmia d’Art de Bucarest.
La revolució romanesa va començar el 16 de desembre de 1989 a Timisoara, en l’oest de Romania, i el 20 de desembre s’havia estés ja a altres ciutats. El dictador Nicolae Ceausescu i la seua dona Elena van ser executats per un gran grup d’afusellament el dia de Nadal en 1989. Dan es va traslladar a Bucarest i Lia es va graduar en l’acadèmia en 1993. Durant els noranta, els Perjovschi van incrementar la seua prominència a Romania i a l’estranger.
La reputació de Dan a Romania va començar amb els dibuixos i dibuixos animats polítics que va crear des de 1991 per a la Revista 22, el periòdic líder de la resistència romanesa, fundat pel Grup de Diàleg Social a què ell pertany. Hui és conegut en tot el món per les seues instal·lacions de dibuixos a gran escala, utilitzant la psicologia de la rialla per a comentar les condicions socials, polítiques i culturals des dels temas locals i nacionals als globals.
Lia ha sigut reconeguda com una de les artistes destacades de la performance a Romania i va ser també coneguda pels seus objectes inusuals. Des de principis dels noranta, ha anat centrant-se gradualment més en projectes conceptuals com Timelines, Mind Maps i Knowledge Museum, que fan un seguiment d’esdeveniments i idees històriques i intel·lectuals, i en col·leccions, com ara la Globe Collection, que opina sobre els mitjans de comunicació i el consum.
D’altra banda, l’obra de Dan i Lia Perjovschi està profundament arrelada en la performance. Aquest projecte expositiu està acompanyat per un vídeo documental d’uns 60 minuts de durada que arreplega el treball preformatiu desenvolupat per estos artistes des de 1987 al 2007.
S’inclouen obres seminals com per exemple la performance de Lia I Am Fghting For My Right to Be Different, en què l’artista interactua amb una nina de grandària natural, manipulant-la per a reflectir el seu propi llenguatge corporal. Este treball enllaça amb temes que l’artista utilitza una vegada i altra en la seua pròpia obra.
La documentació de les performances de Dan és igualment ressonant, i també presagia el seu treball més actual. Un dels vídeos mostra una sèrie a gran escala de dibuixos a carbonet realitzats sobre una paret on l’artista utilitza la seua recurrent quadrícula de dibuixos de personatges. Els membres del públic fan torns per a esborrar seccions de la quadrícula, mentre Dan intenta restituir les figures «desaparegudes» redibuixant-les.
Durant quasi trenta anys, Dan i Lia Perjovschi han fet un art que és fidel a la història del seu país i a si mateixos. Han produït obres molt diferents i, com el compost DanLia, han il·luminat el significat d’aquelles de l’un a l’altre. També han col·laborat en nom d’altres artistes de la societat romanesa i han tractat de fer a través de l’art que els assumptes globals siguen més transparents.
El seu treball ajuda els espectadors a pensar, sentir i somriure, una combinació que és vital en l’entorn polític i cultural on les qüestions de llibertat i autonomia, la construcció del coneixement i la necessitat de confrontar l’experiència actual amb la senzillesa són cada vegada més exigents. L’art de Dan i Lia Perjovschi tracta sobre la crisi, el canvi i l’enteresa que s’aconsegueix més enllà del personal per a involucrar-se amb el món i inspirar als espectadors a viure amb coratge.
Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València