Portada >  > Exposicions > Històric d'exposicions > Reactivate!! Espacios remodelados e intervenciones mínimes
Reactivate!!

Reactivate!!

Reactivate!!

Reactivate!!

Reactivate!!

Reactivate!!

Reactivate!!

Reactivate!!

Reactivate!!

Reactivate!!

Reactivate!!

Reactivate!!

del23 de maig fins al31 d'agost de 2008 - EACC

EXPOSICIONS

Reactivate!! Espacios remodelados e intervenciones mínimes

Projecte comissariat per Francesca Ferguson i Pepe Ballesteros
Reactivate!! Espais remodelats i intervencions mínimes fusiona dos exposicions organitzades pel Swiss Architecture Museum en Basilea (SAM). L’exposició preparada per a l’Espai d’art contemporani de Castelló està integrada per una sèrie de projectes recents que provenen de diversos contextos culturals i presenta un doble vessant. D’una banda, planteja com     —amb un mínim de mitjans i recursos relacionats amb el disseny i les estratègies de l’arquitectura— és possible transformar els edificis i territoris urbans «més impensables» i habilitar-los per a usos totalment nous.

Per dur a terme dissenys imaginatius dins d’espais problemàtics o infrautilitzats de la ciutat i la seua perifèria no calen materials d’última generació. En moltes ocasions, els elements més precaris o una situació condicionada per les dificultats pressupostàries o la indefinició és font d’inspiració per als dissenys més innovadors i dinàmics.

D’altra banda, l’exposició es vincula conceptualment amb el moviment de la Internacional Situacionista. Per a això pren com a punt de partida les proclames radicals efectuades pels situacionistes en relació amb l’arquitectura i els espais urbans en transformació.

Algunes de les propostes realitzen una mirada al camp de l’arquitectura contemporània a través de la revisió dels postulats del moviment situacionista i les formes utilitzades en les dècades dels seixanta i setanta del passat segle per l’experimentació i l’urbanisme visionari. En este sentit, l’exposició reuneix projectes que podrien considerar-se una plasmació pràctica dels desenvolupaments crítics i teòrics dels situacionistes.

En el muntatge expositiu convergeixen els postulats centrals de la teoria situacionista amb les intervencions i els projectes més contemporanis, i cada una de les propostes mostra, en termes pràctics, les possibilitats de redefinir la ciutat com un lloc de joc i apropiació mitjançant la creació de «microambients transitoris», tal com Guy Debord definia la situació construïda.

Els projectes reunits en esta exposició duen implícita una crítica a l’urbanisme i a les convencions arquitectòniques en un intent per renegociar i adaptar espais urbans i per dirigir la mirada cap a les deficiències d’un entorn urbà totalment planificat i racionalitzat.

En una època com la nostra, de constant urbanització i aburgesament urbà —en la qual es «netegen» exhaustivament els territoris de la ciutat per adaptar-los a una estètica d’acceptabilitat social— l’exposició s’interroga sobre la capacitat de la nova arquitectura d’inventar-se formes més subtils d’interacció amb un context donat. Com la comissària del projecte es pregunta, pot este «disseny liberal de baix perfil», unit a la immediatesa de la intervenció urbanística transitòria, oferir alternatives viables a l’impuls dominant de renovació urbana i reactivar espais públics dotant-los de noves possibilitats?

PROJECTES DE:  ANDRÉS JAQUE ARQUITECTOS (MADRID) / FLORES I PRATS ARQUITECTES (BARCELONA) / FNP ARCHITEKTEN (STUTTGART) / HAWORTH TOMPKINS (LONDRES) / HIEPLER BRUNIER & ATELIER LE BALTO (BERLÍN) / IFAU MIT JESKO FEZER (BERLÍN) / INDEX ARCHITEKTEN (FRANKFURT DEL MAIN) / ISA STÜRM URS WOLF SA (ZURIC) / KLAUS STATTMANN (VIENA) / LEDERER RAGNARSDÓTTIR OEI (STTUTGART) / MATHIAS MÜLLER, DANIEL NIGGLI / EM2N (ZURIC) / MODULOR.BEAT (MUNSTER) / OSA-OFFICE FOR SUBVERSIVE ARCHITECTURE MIT STUDIO + 44 (LONDRES) / PRZEMO LUKASIK / MEDUSA GROUP (GLIWICE) / RECETAS URBANAS – SANTIAGO CIRUGEDA ARQUITECTOS (SEVILLA) / ECOSISTEMA URBANO (MADRID) / SPILLMANN ECHSLE ARCHITEKTEN (ZURIC).

ARCHIGRAM / CEDRIC PRICE / HANS HOLLEIN / HAUS-RUCKER-CO / KISHO KUROKAWA / REYNER BANHAM / YONA FRIEDMAN / ATELIER BOW-WOW / DILLER SCOFIDIO + RENFRO / FLORENTIJN HOFMAN / HERI & SALLI / IAN + & MARCO GALOFARO / LACATON & VASSAL / LUCY ORTA / ELECTROLAND / MICHAEL RAKOWITZ / NL ARCHITECTS / OBSERVATORIUM / PERMANENT BREAKFAST / CARLOS MARTÍNEZ & PIPPILOTTI RIST / CHRISTOPH STEINBRENER & RAINER DEMPF / BERNARD TSCHUMI / URBAN SPACE MANAGENMENT LTD / LUDOTEK + C.A.S.I.T.A / PETER FATTINGER, VERÓNICA ORSO, MICHAEL RIEPER / COMPLIZEN PLANUNGSBÜRO / COLECTIVO ZULOARK.ORG / PPAG POPELKA PODUSCHKA ARCHITEKTEN / COLLECTIF EXYTZ / INTERBREEDING FIELD / LAURENT HAZGUI / DEANE SIMPSON & JÖRG STOLLMANN / SANTIAGO CIRUGEDA / STUDIO KAWAMURA-GANJAVIAN / SRDJAN JOVANOVIC WEISS / DIE ALTE STADTGÄRTNEREI BASEL / LEANDRO MORILLAS / EX STUDIO / ANJA HASMANN & EBRU KARACA / JULIE ANGEL / RUEDI BAUR / CITÁMBULOS


Preus: GRATUÏT

culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

EACC

Tel. +34 964 72 35 40
eacc@ivc.gva.es

Nota legal

Contacte express

Accepte les condicions i la
política de privacitat

Subscripció al newsletter

Accepte les condicions i la
política de privacitat
Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info