Portada >  > Exposicions > Històric d'exposicions > Lawrence Weiner Sota el sol

del23 d'octubre de 2009 fins al29 de març de 2010 - EACC

Lawrence Weiner Sota el sol

Lawrence Weiner és un investigador de materials i de les seues relacions amb humans i amb altres elements al món. Des del principi de la seua carrera, Weiner ha treballat en l’estudi, introduint materials i experimentant amb les seues propietats. Per a evitar les limitacions i l’especificació d’exposar objectes, en 1968 Weiner torna al llenguatge com a mitjà per a presentar la seua escultura. En traduir el seu treball d’estudi al llenguatge, Weiner comunica el contingut de cada obra sense especificar cap de les seues qualitats físiques. Les propietats del llenguatge uneixen les aspiracions de Weiner per a la seua obra: ser accessible, subjectiva, i sobretot apropiada per a un públic variat.

Conegut com un dels pioners del conegut com Art Conceptual, Lawrence Weiner s’autodefineix com un escultor que usa el llenguatge com a mitjà expressiu. Des de finals dels anys 60 la seua obra s’ha materialitzat en llibres, animacions i cançons, samarretes, pins, tatuatges, albellons, pòsters… La seua proposta s’articula fonamentalment al voltant del material lingüístic. Weiner pren el llenguatge com a matèria escultòrica amb la qual crear les obres, tècnica que empra per a compondre Sota el sol, projecte concebut per a l’Espai d’art contemporani de Castelló.

Weiner considera que la construcció lingüística pot provocar la mateixa reacció en l’espectador que un objecte convencional, ja que la importància de la idea està per damunt de la materialització de l’obra. El concepte és la peça d’art independentment del suport utilitzat.

Encara que l’obra de Weiner és sovint d’una eloqüència extremada, i flirteja fins i tot amb la poesia, l’obra d’art no és el text sinó més aviat la idea (o contingut) que presenta en el llenguatge: el material, moviment o transició referenciada per les seues paraules. Sempre que s’expresse el contingut, l’obra pot estar recreada en multitud de formes: parlada, com a llenguatge escrit, o com una manifestació construïda de l’objecte o les circumstàncies que el llenguatge descriu.

Tot i que les seues obres puguen mostrar una certa aparença poètica, es tracta de tot el contrari; no és amb allò que no es pot traduir, allò que no es pot expressar, amb el que Weiner s’enfronta, sinó més aviat amb la necessitat de traducció, i per tant amb la problemàtica de la interpretació. Weiner fa servir el llenguatge de manera constructivista i no hermenèutica; no distingeix entre substantius o verbs, entre objectes i accions. Com ell mateix expressa, en les seues proposicions no s’indica un sentit determinat: «L’art que per a la seua apreciació imposa al receptor condicions (…) constitueix al meu parer una estètica feixista. El meu art no dóna mai direccions».

En les darreres quatre dècades Weiner ha realitzat obres i exposicions amb textos pintats o vinilejats directament sobre la paret, paviments o façanes d’edificis; en cartells i llibres que ell mateix dissenya. D’esta manera, l’art de Weiner no existeix solament com a llenguatge, ni es limita a ser escrit sobre un suport, sinó que incorpora la vaguetat de significat que pot existir en les coses parlades o en les traduïdes. Col·locant la seua obra en diferents contextos clarament accessibles democratitza la seua proposta voluntàriament.

Responent a la invitació de l’EACC, Lawrence Weiner proposa el projecte Sota el sol en dos versions: un treball concebut per a l’espai públic i una exposició en què desplega els seus conceptes a la sala de l’EACC.

Sota el sol / Lawrence Weiner

Al febrer del 2010 es va inaugurar en el Parc «El Pinar» del Grau de Castelló el projecte Sota el sol  concebut per Lawrence Weiner per a un espai públic de la ciutat de Castelló.

La peça, que va quedar instal·lada de forma permanent en el Parc, consistix en un conjunt de tres mòduls de gran format, revestits de gres porcelánico. Cada u dels mòduls té 1 metro d’alt x 20 d’ample i en la seua totalitat l’obra ocupa una superfície de 70 m2. El material de gres porcelánico utilitzat per a revestir-la fue produït de manera exclusiva per a este projecte.

Esta obra pública fa referència a qüestions com Què constituïx una escultura pública?, Qui i on està eixe públic? Weiner reitera estes preguntes amb este projecte que es du a terme en tres llengües, valencià, castellà i anglés.


COMPANYIA JANET RÜHL I ARND MÜLLER COMPANY

15 de gener  / 20.00 h
Entre Espacio

Cinc peces de dansa contemporània per a l’exposició de Lawrence Weiner.

En el marc de l’exposició Sota el sol de Lawrence Weiner, s’han programat una sèrie d’activitats de dansa contemporània específicament creades per a este projecte. La primera d’elles es denomina entre espacio i estarà a càrrec de la companyia de dansa Janet Rühl-Arnd Müller.

En relació amb l’obra de Lawrence Weiner la performance entre espacio treballa amb la reducció. L’espai queda libre per al moviment puro i el so. El públic seguix a través de l’exposició als dos intèrprets i troba en distints llocs de l’espai solos i duos que estan creats en el context del projecte. La coreografia proposa entendre sobre el moviment el que la ment no pot explicar. Els intèrprets responen amb els seus cossos al contingut de l’obra de Lawrence Weiner i obrin així una porta per a donar una altra visió i comprensió de la peça.

Si Lawrence Weiner diu en un dels seus llibres que l’art ve de la ràbia (all art is made from anger), esta performance busca com a contrapunt l’expressió en el plaer de moure’s, de ballar.

Janet Rühl i Arnd Müller van fundar la seua companyia de dansa l’any 1999. Han estrenat les següents peces de dansa contemporània: Kleidenschaften, HomeLand, Trying out, 02-04, fort Schritt, Vals de Vidre, Sang Verda- Grünes Blut i Kontaktmetamorphose.

culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

EACC

Tel. +34 964 72 35 40
eacc@ivc.gva.es

Nota legal

Contacte express

Accepte les condicions i la
política de privacitat

Subscripció al newsletter

Accepte les condicions i la
política de privacitat
Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info